Hundeeier: 10 myter du ikke må la deg lure av

(fra Ditt Dyr sin nettutgave www. http://www.nettavisen.no/dyr/)

Det finnes mange myter om hunders adferd. Her er ti klassiske tilfeller som får mange hundeeiere til å handle feil i forhold til kjæledyret, i følge Jean Donaldson.

1) Hunder er naturlige flokkdyr med en klar sosial rangordning.
En ulv klarer seg sjelden på egen hånd og trenger flokken for å finne mat, beskytte revir og ta vare på avkommet.
Hunder kan danne flyktige forbindelser med andre hunder som den møter tilfeldig. Villhunder og herreløse hunder kan også streife fritt omkring uten å danne flokk.

2) Hvis du lar hunden gå gjennom døren før deg vil den være dominant.
Det finnes ingen bevis for dette, heller ikke for at det å gå ut gjennom døren har noen sosial betydning for hunden i det hele tatt.
I ulveflokker er det ikke alltid den samme ulven som for eksempel leder flokken når den skal ut og jakte. Imidlertid er det den som tar flest initiativ i flokken som har størst rolle som leder.

3) I hus med flere hunder bør man støtte hierarkiet ved å gi de antatt dominante hundene kos, godbiter og mat først, før de andre hundene.
Det er ingen bevis som støtter at dette har noen innvirkning på forholdet mellom hundene eller noen form for aggresjon. Pavlovs lover om betinging indikerer det motsatte: Aggressive hunder lærer at når andre hunder får goder er dette et positivt tegn på at de selv er i ferd med å få noe.
Den tøffe hunden utvikler dermed en glad følelsemessig respons når en annen hund får noe, dette er nyttig trening.

4) Hunder har et medfødt ønske om å behage oss
Det finnes mye bevis på at hunder, som alle normale velfungerende dyr, er motivert av mat, vann, sex, lek og muligheten til å knytte relasjoner. Mennesket har avlet på hunder for å få frem arbeidsvillige individer for å hjelpe oss.

5) Belønninger er bestikkelser og fremmer ikke for gode relasjoner.
Bevis etter tiår med forskning har demonstrert igjen og igjen at positiv forsterkning, for eksempel belønning, gjør relasjoner bedre. Du viser et godt, positivt lederskap når du belønner med en resurs som hunden selv ikke har adgang til.

6) Stryker du hunden din når den er redd, belønner du redselen.
Frykt er en følelsemessig tilstand. Vis din hund at du er til stede, er avslappet og har kontroll over situasjonen.

7) Straff hunden når den knurrer, ellers blir den aggressiv.
Dette kan kalles å «fjerne tikkingen fra en tidsinnstilt bombe». Hunder knurrer fordi noe som opprører dem eller noen er for nærgående. Knurringen betyr bestemt: Vik litt, jeg stoler ikke helt på dig. Om du da straffer hunden for å informere deg om dette, vil den fortsatt være opprørt og urolig.
Den velger da å la være å si fra. Dermed kan det som opprører den komme nærmere, og da er risikoen større for at hunden reagerer den med et bitt i stedet for knurring. Det er mye bedre å gjøre hunden trygg på det den knurrer på, slik fjernes behovet for å knurre.

8) Drakamp gjør hunder aggressive.
Det er ingen bevis for at dette er sant. Den eneste studie som noen gang er gjort, av Borchelt og Goodloe, fant ingen sammenheng mellom dragkamp og tillfeller av aggresjon rettet mot familiemedlemmer eller fremmede.
Drakamp er faktisk en adferd som krever samarbeid rettet mot et simulert bytte, altså gjenstanden man leker med. Det som kan skje er at man forsterker bittet til en hund som allerede har et sterkt bitt, og det skal man unngå.

9) Gir du hunden tyggeleker, lærer den å tygge på alt mulig annet også.
Dette finnes det heller ingen bevis for. Hunder lærer med svært lite trening å skille leker fra forbudte gjenstander.
Hunder uten tyggeleker er som dyr i dyrehager i tomme bur. Hvis dette ikke kompenseres med andre givende aktiviteter kan dette ramme dyrenes velferd. Det er bedre å gi hunden valgte gjenstander for å unngå tygging på forbudte gjenstander.

10) Du kan ikke endre genetisk adferd.
All adferd er et resultat av et kompleks samspill mellom gener og miljø. Noen typer av adferd krever mindre læring enn andre typer, eller ingen læring i det hele tatt. Vi kan velge å forsterke eller dempe hundens genetiske adferdsmønstre.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.01 | 20:28

Hei.
Berneren Joy og eg vil takke for ei kjempefin trening med Terese B. i kveld.
Joy hadde veldig godt av den treningen, spesielt passeringene. Slappe av no.

...
10.01 | 14:09

Hei! Takk for fint innlegg. Jeg er hundepasser, og både jeg og eierne sliter med å få den til å slutte å hoppe på OSS, stor hund, så det er jo ubehagelig. Tips?

...
06.01 | 22:47

Hei! og gratulerer med ventande valp :)
Følg med på hjemmesiden vår og FB for oppstartstidspkt for treningane våre no etter jul. Dåke er velkomne der :)

...
06.01 | 14:33

Heia får snart ein lien kvalp av rasen bischo havanise da blir ein fam hund men tenkte kanskje da er lurt å sosialesera den md andre hunder

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE