Valg av hanhund
Fra www.hunden.no
Skrevet av: Inger Handegård Foto av: Inger Handegård og Mona Nyløy
Hannhunden bør være sterk på de egenskapene som tispa er svakest på

Så er det bestemt. Tispa holder de krav hun bør holde både mentalt, sunnhetsmessig, eksteriørt og bruksmessig. Planen er at hun skal parres på førstkommende løpetid. Det som gjenstår nå er å finne en passende partner.


Når man leter etter en hannhund som kan brukes i avl, er det mange faktorer som man bør tenke på. Målet med hvert eneste valpekull bør være å lage best mulig valper, valper som valpekjøperne vil ha glede av i mange år fremmover. Ingen kan forutsi hvordan valpene vil bli, men det gjelder å velge en hannhund som forhåpentligvis passer godt sammen med den tispa han skal ha valper med.


Vakker er han, men hvilke gener har han?

Still minst like strenge krav til hannhunden som til tispa

Siden en hann kan ha flere kull etter seg enn ei tispe, kan vi velge litt strengere blant hannen enn blant tispene. Det er viktig at hannen er frisk og er trivelig mentalt. Dessuten bør han være sterk der tispa er svak, og omvendt. For eksempel: Dersom tispa di for eksempel har litt for lyse øyne, er det viktig å finne en hann som har mørke, fine øyne. Slik går du igjennom egenskap for egenskap, både sunnhetsmessig, mentalt, eksteriørt og bruksmessig.

En hann som har avkom å vise til eller som har mange søsken som er premiert, vil ofte kunne gi deg bedre svar på hvilke egenskaper han bærer, enn en hann som du vet svært lite om. En ting er hva man kan se ut i fra hannen selv, en annen ting er hvilke gener han bærer.


Målet er å lage friske og velfungerende valper som vil være til stor glede for sine eiere i mange år fremmover

Søk hjelp hos raseklubb, oppdretter og erfarne oppdrettere

Den som bør kjenne mest til tispa di og de hundene som finnes bak henne og rundt henne, er hennes oppdretter. Ta derfor kontakt med denne og få ut så mye informasjon som du kan om hennes søsken, halvsøsken og foreldre. For eksempel: Dersom flere av valpene i kullet hadde store navlebrokk, bør du absolutt ikke velge en hannhund som selv har et stort navlebrokk eller som har søsken eller avkom med store navlebrokk.

Raseklubben har også en god oversikt over hva som skjer i rasen og til de ulike linjene. Mange klubber har et eget avlsråd som vil hjelpe deg til å velge hannhund. Men en forutsetning for å kunne få god hjelp er at du selv er ærlig når du presenterer tispen din. Si hvilke svakheter hun har og kom gjerne også med ønsker dersom det er en eller flere egenskaper du ønsker at hannhunden skal ha.

Dersom tispas oppdretter er uerfaren og ikke kan gi deg særlig med hjelp og raseklubben ikke har noe avlsråd, bør du kontakt en erfaren oppdretter og spørre om du kan få hjelp av denne. Ikke alle oppdrettere er like velvillige til dette, men oppdrettere som har stor interesse for rasens ve og vel, vil som regel hjelpe deg. Men vær klar over at det valget du kanskje har på hannhund kanskje ikke stemmer overens med det valget andre har!


En hann bør være far til maksimalt 5% av det totale antall registrerte valper i en femårs periode

Unngå matadoravl

Det er viktig å ikke velge så hardt at kun et fåtall hanner blir brukt i avl. Da får man et annet problem som heter matadoravl og dette er noe som virkelig kan gi problemer for en rase! Det går bra den første generasjonen, men når man skal bruke de valpene som produseres videre i avl, vil man oppdage at det er vanskelig å finne en ubeslektet hann som kan brukes. For alle hunder bærer på minst en defektgen, som regel langt flere. Grensen for matadoravl settes til at en hannhund kan maks være far til 5% av de registrerte valpene i en rase i en 5 års periode. Dersom rasen har et årlig registreringstall på ca. 500 vil det være registrert ca 2500 valper av denne rasen i en 5 års periode. Da skal en og samme hannhund av denne rasen maks være far til 125 valper. Alt over dette betyr at hannen er en avlsmatador.


Ikke ha det for travelt når du skal velge hannhund. Det er for sent å angre etter at parringen er gjort...

Sjekk innavlsgrad på Dogweb

Innavl er avl der foreldredyrene er mer i slekt med hverandre enn gjennomsnittet i rasen. Når du har funnet en aktuell hannhund kan du, dersom denne er registrert i Noreg eller ligger registrert i databasen til Norsk Kennel Klub, Dogweb, gå inn dit og lage en fiktiv stamtavle på det planlagte kullet. Dette er et godt hjelpemiddel for å sjekke om de to hundene er i slekt med hverandre. Gå inn på Min side og velg Dogweb. Alle som er medlem i en hundeklubb som er samarbeidende med NKK, har nå gratis tilgang til databasen.

Start med å søke opp tispa di. Velg stamtavle og så fiktiv stamtavle. Nå må du søke opp den hannhunden du har tenkt å bruke. Når du har funnet den velger du f.eks. en 8 generasjons stamtavle og du merker av at du vil ha opplysninger om innavl. Dersom hannhunden du velger gir valper med en innavlsgrad på 6,25 eller mer, bør du virkelig tenke deg godt om. 6,25 er den innavlsgraden som genetikerne anbefaler som et absolutt maksimum. Som fersk oppdretter bør du velge en innavlsgrad som er betydelig mindre enn dette. Grunnen er at ved innavl dobler man på både de positive og de negative egenskapene. De fleste sykdommer og defekter nedarves ressesivt. Dette betyr at foreldredyrene selv ikke viser at de har gener for denne svakheten. Men valpene kan bli syke eller få defekter dersom de får genet i dobbel dose.


En hund kan være avlest med A-hofter som er det beste av fri, men likevel ha en svært lav HD-index

HD-index – et nytt hjelpemiddel

For over 30 raser er det nå mulig å få opplysninger om hundens gener for å utvikle skjelettsykdommen hofteleddsdysplasi, forkortet til HD. HD er et resultat av mange gener som virker sammen og miljøfaktorer spiller også inn. Dersom du har en rase som det er regnet ut HD-index på, vil de su dette på Dogweb. Dersom din tispe ikke har oppgitt en HD-index betyr dette at det finnes for få opplysninger i basen til at index kan regnes ut. Dersom tispa di har en HD-index på 100 er hun som snittet for rasen. Har hun en høyere index er hun bedre enn snittet for rasen, og har hun en lavere er hun dårligere.  Rasens minste sikkerhet, forkortet til MS, er hvor stor sikkerhet HD-indexen til hunden må være for at den skal gi sikre nok svar. Hundens egen sikkerhet, ES, bør altså være høyere enn MS for å være relativt sikker.

Dersom tispa di ikke har en HD-index, hun har en lav ES eller hun har en HD-index som ligger på 100 eller lavere, bør du absolutt velge en hannhund med høy HD-index. Da minsker du risikoen for at valpene skal utvikle mer HD enn det som er gjennomsnittet for rasen. 


Den beste hannhunden bor trolig ikke hos naboen...

Velge en hannhund som bor veldig nær?

Dersom den viktigste egenskapen hannhund skal ha er at den må bo nær deg, bør du kanskje revurdere grunnene til at du vil ha valper på tispa di. Det er svært sjelden at den eneste hannhunden av samme rase som bor i kommunen din er den som er det beste valget for ditt fremtidige kull…

Med mindre du bor sentralt på Østlandet må du som tispeeier være innstilt på å kjøre noen timer for å finne en hannhund som kan passe din tispe. Det er alltid tispa som reiser til hannhunden, med mindre du er så heldig at en hannhundeier har lyst på en ferietur til dit du bor og det passer med ferie akkurat når tispa løper.


Gjør avtale med hannhundeier

Når du har bestemt deg for hvilken hannhund du vil bruke, må du gjøre avtale med hannhundeieren. Denne trenger absolutt ikke si ja! Så det er forferdelig dumt å vente til tispa har begynt på løpetid før du kontakter hannhundeier. Dersom hannhundeier sier nei, må du ha tid på deg til å finne en ny hannhund. Når du kontakter hannhundeier må du kunne legge frem all dokumentasjon som du har på tispen din, dvs. stamtavle, premieringer og helseundersøkelser. Mange vil også be om et foto dersom de bor langt unna og aldri har sett din tispe.

Sier hannhundeier ja, er det bare å vente på løpetid.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.01 | 20:28

Hei.
Berneren Joy og eg vil takke for ei kjempefin trening med Terese B. i kveld.
Joy hadde veldig godt av den treningen, spesielt passeringene. Slappe av no.

...
10.01 | 14:09

Hei! Takk for fint innlegg. Jeg er hundepasser, og både jeg og eierne sliter med å få den til å slutte å hoppe på OSS, stor hund, så det er jo ubehagelig. Tips?

...
06.01 | 22:47

Hei! og gratulerer med ventande valp :)
Følg med på hjemmesiden vår og FB for oppstartstidspkt for treningane våre no etter jul. Dåke er velkomne der :)

...
06.01 | 14:33

Heia får snart ein lien kvalp av rasen bischo havanise da blir ein fam hund men tenkte kanskje da er lurt å sosialesera den md andre hunder

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE