Ha valper på tispa?

Fra www.hunden.no
Skrevet av: Inger Handegård 

Hun er verdens beste hund. Kanskje den vakreste også. Det hadde vært så morsomt å kunne ha valper på henne og kanskje beholde en valp også. Og det som gjør henne ekstra spesiell er at hun er MIN hund.
     
Min hund er verdens beste!

Slik tenker mange førstegangs oppdrettere som setter valper på tispa si. Selvsagt er din hund (eller min) verdens beste! I hvert fall i våre øyne. Men det er stor forskjell på å være verdens beste en eiers øyne til å være ei god avlstispe. Tenk deg derfor godt om før du parrer tispa di. Da slipper du mange ubehagelige erfaringer i etterkant.   


Hva er ei god avlstispe?

Det er ei tispe som produserer avkom som er bedre enn gjennomsnittet for rasen.

For å kunne produsere bedre enn gjennomsnittet for rasen må som regel tispa selv være bedre enn gjennomsnittet av rasen. En viktig tommelfingerregel er å velge avlsdyr fra den beste halvdelen av rasen. Dette er en nødvendighet for å bevare, og aller helst også forbedre, de gode egenskapene rasen har.

Det er vel kanskje litt sent å vurdere om jeg er ei god avlstispe nå? Det er bare 2 dager til valpene mine kommer...

Hva er gjennomsnittet for rasen?

Det er et spørsmålet som er vanskelig å svare på og svaret vil være forskjellig alt etter hvilken rase det er snakk om. Er det ikke greit at tispa er HD-fri, er øyenlyst fri, har en 1. premie eller to på utstilling og eventuelt en premiering på bruksprøve? Det må da være ei god tispe? Men svaret er trolig ikke med mindre rasen har en HD-prosent på 50% eller mer, at halvparten eller flere av hundene får anmerkning på øynene ved øyenlysning, at halvparten av hundene i rasen får 2. premie eller dårligere på utstilling og under halvparten av hundene klarer en premiering på bruksprøve.

Husk også at premieringer ikke er arvelig, det er egenskaper som er arvelig og som vi må se etter hos en fremtidig avlstispe. For å plukke ut det som trolig er en god avlstispe trenger du derfor flere opplysninger enn de du får ved å se på hunden selv.

   
HD (hoftefeil) er bare EN av mange sykdommer en hund kan ha

Tispa må først og fremst være frisk

Hun skal ikke ha problemer med stadige ørebetennelser. hudproblemer eller kløe som må holdes i sjakk gjennom hyppige bad, medisinering og spesialfôr. Hun skal ikke ha øyne som hele tiden renner. Hun skal ikke ha gjennomgått operasjoner slik som operasjoner for entropion eller ektropion (innrullet eller hengende øyenlokk), cherry eye (øyenlidelse), for navlebrokk, for kneleddsskader, albueproblemer eller lignende. Hun skal ikke ha vært halt ut over det som skyldes en tilfeldig skade. Hun skal rett og slett være sunnheten selv. Sett deg også inn i hvilke sykdommer som din rase vanligvis undersøkes for før de brukes i avl.

Tispa må absolutt være trivelig og omgjengelig

Uansett rase så er det viktig at ei avlstispe har et godt gemytt. I tillegg til at usikkerhet og aggressivitet er arvelig, vil ei tispe som viser redsel eller aggresjon mot mennesker og andre dyr også prege valpene sine. Er tispa redd blir ofte valpene redde når de ser at mor er redd. Enkelte raser er rett nok mer reservert enn andre, og noen raser har et sterkere vaktinstinkt, men hunder som ikke kan leve som vanlige familiehunder og som ikke kan premieres på utstilling eller på prøver fordi de ikke klarer å omgås dommere eller andre hunder, bør absolutt ikke brukes i avl.

   
Få andre til å vurdere hundens utseende ved at du stiller den ut

Tispa bør ha et rasetypisk eksteriør

Tispa bør se ut som den rasen den er registrert som. Det holder ikke at tispa er verdens vakreste i dine øyne, du bør kunne dokumentere at hun er det også. Hunder med diskvalifiserende feil er som regel ikke det rette utgangspunktet for et seriøst oppdrett og feilen vil som regel følge deg i generasjon etter generasjon i ditt videre oppdrett. Det kan være en hund som har helt feil farge, for eksempel en schipperke som er gul isteden for svart slik standarden foreskriver. Det kan være en hund med underbitt isteden for saksebitt.

Dersom tispa har en enkelt 3. premie på utstilling er heller ikke det så mye å skryte av. Dette kan være en hund som i både type og størrelse ikke holder mål i forhold til standarden. En 2. premie på utstilling kan være greit dersom det er snakk om en typisk brukshundrase der bruksegenskaper settes fremfor eksteriøret, mens det for andre raser ikke er på langt nær like bra. Det gjelder å kjenne den rasen du har! Få andre til å vurdere tispas eksteriør. Dette gjøres enkelt og greit på en utstilling. At du ikke klarer å stelle pelsen på hunden din slik at den ikke kan stilles ut, er absolutt ingen unnskyldning dersom du har tenkt å starte med oppdrett. En oppdretter har nok kunnskaper om den rasen han/hun har til å hjelpe fremtidige valpekjøpere med de vanligste hverdagsproblemene. Det å kunne stelle pelsen på hunden din selv er en forutsetning…

 
At f.eks. en border collie er dyktig i agility er ikke det samme som at den har rasetypiske bruksegenskaper

Er tispa av jakt- og brukshundrase må ha gode bruksegenskaper

Å sette valper på en settertispe som ikke viser noen som helst vilje til å ta stand, er ikke forenelig med det å velge avlsdyr som er like gode, eller helst bedre enn rasens gjennomsnitt. Det samme gjelder en skuddredd schäfer. Har du en tispe av jakt- eller brukshundrase bør du prøve å få andre enn deg selv til å vurdere bruksegenskapene. Dette gjøres ved å starte hunden på bruksprøve eller jaktprøve. Det finnes også mange ulike mentaltester som er spesielt beregnet på brukshundrasene, men som gir et godt bilde av hundens mentale egenskaper, uansett rase.   

Har NKK spesielle regler for registrering av valper?

For å registrerte valpekullet i Norsk Kennel Klub er det et minstekrav at begge foreldredyrene er registrert i NKK eller samarbeidende klubb og at begge foreldredyrene er ID-merket. St bernhardshund har krav om kjent AD-status (albuer) på foreldredyrene mens en rekke raser har krav om kjent HD-status (hofter) på foreldredyrene før registrering. For engelsk setter er det krav om kjent CL-status (hjernesvinn). Du skal også være klar over at valper etter avlsdyr med sterk grad av HD (E) ikke kan registreres.      

Her finner du viktige opplysninger om avl og oppdrett på NKK's hjemmeside
       
Kan mine valper formidles gjennom klubbens raseformidling?

Har raseklubben spesielle regler for formidling av valper?

Dersom du ønsker å benytte deg av raseklubbens valpeformidling, noe som er en stor fordel for en fersk oppdretter, må du også sette deg grundig inn i hvilke krav raseklubben stiller. Her er det som regel strengere enn det NKK har som minstekrav. Det kan være krav til at foreldredyrene er fri for HD og øyenlyst og funnet fri for arvelige øyensykdommer. Det kan også være minstekrav til premiering på utstilling, jakt/bruksprøve og kjent mental status. Selv om dette kan virke som svært strenge krav for deg som ”bare” ønsker å ha et valpekull, så skal du ikke glemme at enhver som har et valpekull er en oppdretter og en viktig brikke i arbeidet med å bevare og forbedre rasen.

Hvordan er tispas nære slektninger?    

Dogweb, kennelklubbens database som er tilgjengelig for alle som er medlem av en klubb samarbeidende med NKK, har gitt ”mannen i gata” en unik mulighet til å se utstillings, prøve og helseresultater via internett. Dersom din tispe er den eneste i kullet som er fri for hoftefeil, må du forvente at også din tispe trolig bærer gener for denne sykdommen. Husk det er bare et fåtall sykdommer som blir registrert sentralt av NKK. Hoftefeil (HD) er kun en eneste av en lang rekke med sykdommer som finnes på hund!


Avslråd og kontakt med en erfaren oppdretter

For å få hjelp til å vurdere tispa di og for å finne en passende partner, bør du derfor kontakte raseklubbens avlsråd, dersom klubben har et. Har ikke klubben avlsråd, bør du kontakte en erfaren oppdretter som er villig å hjelpe deg på din vei som oppdretter. En slik kontakt med en som har lang erfaring med rasen, er gull verdt, både før tispa er parret, mens hun går drektig og etter at valpene er født. Det er trolig ikke få spørsmål du har underveis.  

         

Alle oppdrettere har det samme ansvar

Når du selger valper har du, i følge forbrukerloven, et ansvar om erstatning dersom noe går galt. Du som førstegangs oppdretter er likestilt med en erfaren oppdretter som har drevet med oppdrett i mange år. Den som prøver å gjøre sitt beste og som ikke feier ubehagelige opplysninger om avlsdyrene under teppet, vil ha langt større sjanser for å lande trygt dersom noe går galt, enn en som holder tilbake opplysninger og for eksempel avler på en tispe med en kjent svakhet. Ingen oppdretter kan garantere at valpene som leveres er feilfrie, men desto bedre avlsdyrene er, desto større sjanse er det for at valpene også skal bli bra.


Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.01 | 20:28

Hei.
Berneren Joy og eg vil takke for ei kjempefin trening med Terese B. i kveld.
Joy hadde veldig godt av den treningen, spesielt passeringene. Slappe av no.

...
10.01 | 14:09

Hei! Takk for fint innlegg. Jeg er hundepasser, og både jeg og eierne sliter med å få den til å slutte å hoppe på OSS, stor hund, så det er jo ubehagelig. Tips?

...
06.01 | 22:47

Hei! og gratulerer med ventande valp :)
Følg med på hjemmesiden vår og FB for oppstartstidspkt for treningane våre no etter jul. Dåke er velkomne der :)

...
06.01 | 14:33

Heia får snart ein lien kvalp av rasen bischo havanise da blir ein fam hund men tenkte kanskje da er lurt å sosialesera den md andre hunder

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE