Ny valp?
Vi har samlet litt informasjon om valp - både før du kjøper og etter den er komt hjem (se undersidene).
Håper dette kan være til nytte og hjelp. Hundeklubben er også tilgjengelig for informasjon og råd om du ønsker dette.

Ønsker du å bli hundeeier? NKKs brosjyre som en bør lese FØR en skaffer seg hund, finner du
her.
FØR du kjøper hund

Før du kjøper valp

Skrevet av : Inger Handegård Foto: Inger Handegård og Mona Nyløy
fra www.hunden.no

Å kjøpe valp er ikke alltid like enkelt. Spesielt ikke dersom du ønsker å kjøpe en frisk, velfungerende, sosial og vakker valp. Men dersom du setter deg litt inn i det å kjøpe hund før du begynner å lete etter oppdretter og valp, har du større sjanse for å lykkes.

Kjøp aldri valp på impuls. Først og fremst er en valp helt avhengig av ditt stell både som liten og ikke minst i 10-12 år fremmover. En valp er ikke et leketøy som du kan legge bort når du er lei den. Og snart er den lille valpen ikke søt og liten lenger, men stor og krevende. Dessuten bør du i forkant av valpekjøpet sette deg grundig inn i hvilken rase du skal velge og ikke minst hvilken oppdretter du skal kjøpe valp fra. 
 

Det meste er arvelig

Dette gjelder alt fra utseende, helse, gemytt og bruksegenskaper. Tenk derfor grundig hva du har tenkt å bruke hunden din til og prøv å finne en rase og ikke minst foreldredyr som du tror har de egenskapene du er på jakt etter. Mange oppdrettere reklamerer veldig for den gode hannhunden som er far til kullet, men husk at tispen er minst like viktig som hannhunden. Det er ikke slik at en god hannhund klarer å rette opp alle feil og svakheter tispen måtte ha. En valp arver 50% av egenskapene fra sin far og 50% av egenskapene fra sin mor. Men siden tispen også vil prege valpene i 8 uker er det svært viktig at hun er et godt individ for rasen.


Oppførsel både nedarves og læres av mor
Dersom det er mulig reiser du på besøk til oppdretter før valpene er født eller etter at valpene er minst 3 uker gamle. Studer mor til valpene grundig. Er hun rolig eller usikker, åpen eller reservert, vennlig eller aggressiv, velstelt eller ustelt. Hvordan tispen oppfører seg vil både nedarves og læres av valpene. Kjøp aldri valp et sted der tispen virker redd eller aggressiv. Studer også om tispen virker velstelt og riktig fôret. Dersom tispen er i topp kondisjon, blir trolig også valpene tatt godt vare på.

En tispe bør ikke ha valper før hun er 2 år gammel og det bør være minst et år mellom hvert valpekull. I følge NKK’s etiske grunnregler skal hun aldri ha mer enn 5 valpekull totalt.
 

Studer valpene

Kjøp aldri en redd, sky eller syk valp. Kjøp heller aldri en valp som er yngre enn 8 uker. Unngå valper som har vokst opp med liten daglig nærkontakt med mennesker og i et veldig skjermet miljø. Valper trenger daglig, positiv kontakt med mennesker for å bli sosiale og de må kunne takle litt liv og røre for å raskt gli inn i en vanlig familie. Hunder som hele tiden er ute i en kennel får ikke samme erfaringer og sosialisering som valper som får være en del inne sammen med oppdretter og dens familie.

En dyktig oppdretter er viktig

Dersom du ser ting i kennelen eller hos valpene som du ikke liker, eller kanskje du ikke føler deg helt trygg på at oppdretter har valpene og rasens ve og vel som førsteprioritet i sitt oppdrett, bør du kanskje se deg om etter en annen oppdretter. Som ny hundeeier er du helt avhengig av at oppdretter er ærlig og spiller med åpne kort. Kjøper du hos en erfaren oppdretter med stor rasekunnskap både når det gjelder fôring, sosialisering, trening og pelsstell og interesse for oppdrettet også etter at valpen er solgt, vil du også kunne få god hjelp etter at valpen er levert.

Pass på at valpen har fått ormekur flere ganger før den forlater oppdretter. Det skal virke rent og pent i valpekassen og valpene skal virke fornøyde og tillitsfulle.

Be gjerne om dokumentasjon

Selv om du føler deg helt trygg på oppdretter er det lurt å be om å få se alle papirer på foreldrene før du bestemmer deg. Dette gjelder  kritikker fra utstillinger og prøver og papirer på helsekontroller slik som øyenlysning og HD-undersøkelse. Det er stor forskjell for hva som er vanlig fra rase til rase. Ta kontakt med raseklubben for å få en fullstendig oversikt over hvilke krav klubben har til avlsdyrene før du bestemmer deg for kjøp. Alt for mange har kommet hjem med en valp der det viser seg i etterkant at en eller begge foreldredyrene for eksempel mangler HD-undersøkelse, at den topp plasseringen på utstilling var fra et valpeshow og gode bruksegenskaper aldri er vurdert av andre enn oppdretter selv.

Minsekravet for at et valpekull skal kunne registreres av kennelklubben (NKK) er at begge foreldredyrene er registrert i NKK eller annet register som NKK anerkjenner og i tillegg må begge foreldredyrene være ID-merket. Enkelte raser har også tilleggskrav når det gjelder helseundersøkelser, f.eks. krav om kjent HD-status. Mer om disse kan du lese her. Foreldredyr med sterk hoftefeil (HD) har alltid avlsforbud og kan ikke få registrert valper etter seg.

Det er ofte bedre med en middels lovende valp fra et godt og jevnt kull enn den beste valpen i et middelmådig og ujevnt kull. Tre springer tispevalper venter på nye eiere.

Hvilken valp skal du velge?

Prøv å få tak i en så god valp som du kan. Den tiden og de pengene du legger i å få tak i en god valp får du mangedobbelt igjen senere. Det er som regel bedre å kjøpe en middels lovende valp i et jevnt og godt kull enn den beste i et dårlig kull. Pris henger ofte sammen med kvalitet, men langt fra alltid når det gjelder kjøp av valp. Sjekk også hva du får med på kjøpet når du henter valpen. Dersom valpen leveres ID-merket er dette en fordel for deg dersom du senere skal gå på utstilling, delta på prøver eller gjøre helseundersøkelser der det er krav om ID-merking.

Fôrvertsavtale?

Før du kjøper en valp som du skal ha på fôr må du grundig sette deg inn hva dette innebærer både av utgifter og ikke minst hvor mange kull oppdretter skal ha på valpen. Enkelte oppdrettere har mange hunder ute på fôr og gjør god butikk på dette. Man hører om avtaler der oppdretter skal ha både tre og fire kull på en tispe. Andre oppdrettere har seriøse hensikter med å ha en valp på fôr og du kan på denne måten få en av de mest lovende valpene i kullet samtidig som du får grundig opplæring av oppdretter i flere år fremmover.

Grovt sett bør det være slik at dersom oppdretter skal ha ett kull på tispen så bør valpen selges for halv pris. Skal oppdretter ha to kull, bør valpen være gratis. Men kull menes kull med 1, eventuelt 2, levende valper. Oppdretter bør også dekke utgifter til de helseundersøkelser som kreves for å bruke hunden i avl og påmeldingsavgiften til de prøver og utstillinger som du selv ikke var tenkt å delta på.

Før du inngår en fôrvertsavtale bør du grundig lese gjennom NKK’s fôrvertsavtale og både oppdretter og du som fôrvert skal fylle denne ut og signere før du henter valpen.


Alle valper bør sjekkes av veterinær før de overlates til sine nye eiere

Veterinærattest og kjøpeavtale

Kjøp aldri en valp uten en veterinærattest som ikke er eldre enn en uke samt en fornuftig kjøpeavtale. NKK har gratis kjøpeavtaler som både oppdretter og kjøper kan få tilsendt eller laste ned fra kennelklubbens hjemmeside. Dette gjelder både dersom du skal kjøpe deg en registrert rasehund eller en hund som ikke vil bli eller kan bli registrert i kennelklubben. At en veterinær har sjekket at valpen er frisk er like viktig om du skal hente en renraset valp som en blandingsvalp. Dersom du skal kjøpe en renraset valp og kullet er forhåndsregistrert i Norsk Kennel Klub, er du sikret at alle papirer er i orden og registreringsavgiften er betalt, før du henter valpen din. Mer om forhåndsregistrering kan du lese her

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.01 | 20:28

Hei.
Berneren Joy og eg vil takke for ei kjempefin trening med Terese B. i kveld.
Joy hadde veldig godt av den treningen, spesielt passeringene. Slappe av no.

...
10.01 | 14:09

Hei! Takk for fint innlegg. Jeg er hundepasser, og både jeg og eierne sliter med å få den til å slutte å hoppe på OSS, stor hund, så det er jo ubehagelig. Tips?

...
06.01 | 22:47

Hei! og gratulerer med ventande valp :)
Følg med på hjemmesiden vår og FB for oppstartstidspkt for treningane våre no etter jul. Dåke er velkomne der :)

...
06.01 | 14:33

Heia får snart ein lien kvalp av rasen bischo havanise da blir ein fam hund men tenkte kanskje da er lurt å sosialesera den md andre hunder

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE