Utstilling
Hund og bil
Fra NKK sine nettsider:

Forlat aldri hunden i varme biler!

Hvert år mister altfor mange hunder livet på grunn av at eieren undervurderer hvor farlig varme kan være for de firbeinte.
Hunder svetter ikke som mennesker, og varme biler kan derfor bli en ren dødsfelle for hunden. Utetemperaturen behøver ikke være på mer enn rundt tjue grader før varmen inne i bilen kan bli så høy at hunden kan dø av heteslag.

Forlat derfor aldri hunden alene i bilen!

Bakerovn
Selv om temperaturen ute kan være behagelig for både to- og firbeinte, kan bilen bli en livsfargli bakerovn når solen titter frem.
Er utetemperaturen på omlag 20 grader, kan varmen inne bilen stige til hele 85 grader, avhengig av været.
Det sier seg selv at hunden da risikerer å dø av overoppheting.
Den kan også få alvorlige skader i hjernen, hjertet, tarmene, leveren og nyrene.

Kjøl ned med vann
Hunder regulerer kroppstemperaturen gjennom potene og munnen, og blir det for varmt begynner de å pese. Da mister de væske og begynner å dehydrere.
Vann er derfor essensielt for å redde en hund som har fått heteslag. Man må reagere raskt og bløte ned hele hunden gjennom å dusje den med kaldt vann eller dekke den med et kaldt, vått håndkle. 
Ta tempen på hunden, om mulig - og dra så direkte til veterinær!

HUND I BIL, PASS PÅ!
Tid     Utetemp.   Skygge/Sol    Temp i bil
08.30     14° C         skygge          19° C
09.30     18° C         skygge          38° C
10.30     20° C         blandet         47° C
11.15     20° C          sol               58° C
12.00     23° C          sol               62° C
13.30     22° C          sol               85° C

Kakaobark er giftig for hunden!

Har du hage og hund bør du være på vakt mot kakaobark, også kalt kakaoflis. Barken brukes i blomsterbed fordi den tar livet av iberiasneglen, men barken er også giftig for hunder.
Får hunden din i seg barken kan utfallet være dødelig. Kakaobarken blir solgt på de fleste av de store hagesentrene, deriblant Europris og Plantasjen. Den blir lagt ut i hagene for å bekjempe den beryktede iberiasneglen som er kjent for å ødelegge blomsterbed.
Barken skal vistnok smake godt for våre firebeinte venner. Men den er livsfarlig for hund.
Har du hund; ikke bruk denne barken/flisen i hagen din! Barken inneholder giftstoffet teobromid. Hos hunder blir giftstoffet tatt opp i leveren. Den blir da overført til gallen og føres tilbake til tarmen. Hundene klarer ikke å kvitte seg med giftstoffet. Kretsløpet lammes og en rekke komplikasjoner oppstår.
En hund kan dø av teobromid. Får hunden din i seg kakaobark må du oppsøke veterinær med en gang da det finnes en motgift. Men leverskaden er ikke enkel å behandle.
Les mer her.

Sjekk dyret ditt nøye for flått

Flåtten finnes over store deler av Norge. Den er fryktet fordi den kan være bærer av borreliosebakterien som kan gjøre både dyr og mennesker alvorlig syke.
- Dyr som blir smittet av borreliose, og ikke får behandling, kan dø. Men når dyrene først får behandling blir de som regel friske igjen, forteller veterinær Nina Solvang ved Sørlandets Dyreklinikk i Kristiansand, til Dittdyr.no.

Rammes ulikt
Hvordan flåtten rammer, er ikke entydig.
- Noen dyr blir kraftigere rammet enn andre og bruker lang tid på å bli sitt gamle jeg igjen.
Det er viktig å begynne behandling så tidlig som mulig.
- Ikke drøy med å oppsøke dyrlege når kjæledyret ditt ikke er friskt, oppfordrer dyrlegen.

Symtomene
Flåtten er ikke alltid så lett å oppdage. Borreliose er en snikende sykdom med så mange forskjellige symptomer at det er vanskelig å si helt konkret hva du skal se etter.
Blir kjæledyret slappere enn vanlig, med feber, bør alarmklokken gå. Ved flåttbitt og borreliose og kan lymfekjertlene på halsen hovne opp som golfballer, dyret kan bli halt på det ene beinet den ene dagen og det andre beinet den neste. En blodprøve vil avsløre om det er borreliose.
- Vi er ganske raske til å ta en blodprøve, og konstaterer vi bakterien, behandler vi den effektivt med antibiotika. Det er viktig at selv om dyret er tilsynelatende symptomfri etter kort tid, er dette en sykdom som må ha en ca tre ukers behandlingstid, understreker Solvang.

Slik stopper du flåtten
Til katt finnes der dråper som dryppes i nakken. Frontline er et kjent og trygt flåttmiddel. Til hund kan du velge mellom et halsbånd eller dråper til nakken. De er effektive og en billig forsikring mot denne bakteriesykdommen.
Ditt Dyr vet om folk som har sprayet katten med insektmiddelet Radar og som har kjøpt midler mot flått som har ført til at dyret har mistet pelsen og blitt syke.
- Radar? Huff, det er jo giftig. Velg et flåttmiddel som kjøpes på resept og som en dyrlege anbefaler deg. Kun da får du et middel som er godkjent for bruk mot flått, og testet for å trygt kunne brukes til hund eller katt. Følg selvfølgelig bruksanvisningen til punkt og prikke, understreker veterinær Nina Solvang

En edderkopp
Flåtten er ikke et insekt, men en midd og tilhører edderkoppfamilien.

Det som tydelig viser at den er en edderkopp er at den har åtte bein, mens insekter kun har seks bein. Dessuten har den ingen klart skille mellom hode, bryst og bakkropp.
Det er enkelt å se forskjell på en hann og hunn. Hannen har en grå/svart bakkropp, mens hunnens er rød/grå.

Hunnen blir størst
Det er kun hunnen som suger seg stor som en sprekkeferdig ert, mens hannen kun suger det han trenger for å spise der og da. Hannen blir derfor ikke spesiellt stor.
Han er der i hovedsak i håp om å finne en hunn å parre seg med. Hunnen suger derimot så mye blod hun bare kan i 7-10 dager. Så lar hun seg falle av, og graver seg litt ned i bakken. Her legger hun mellom 2000 – 3000 egg.
De klekkes etter noen uker og tusenvis av ørsmå flått kravler opp på gresstrå og kvister, og venter på at en fugl, et dyr eller menneske skal passere nærme nok til at de kan henge seg på.

Borreliose
Flåtten er regnet som den verste smittesprederen blant blodsugerne. Den mest fryktede sykdommen den sprer er borreliose.
Bakterien kan overføres fra flåtten på bare noen timer, men størst er risikoen når flåtten har sittet der i over 24 timer.
Er man smittet, vil dette som oftest vises hos mennesker ved en rød ring rundt bittstedet, kløe, svie eller hovne lymfeknuter. Etter noen uker kan man få nedsatt allmenntilstand, smerter, leddplager – og enda mer alvorlige symptomer som lammelser.
Det er ikke mulig å utrydde flåtten fullstendig, men det er mulig å hindre at den vil stortrives rundt hjemmet ditt.
Svi gammelt gress og kratt om våren og hold gresset kort. Flåtten hater sol og tørke. Sjekk deg selv og dyrene dine hver dag for flått.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.01 | 20:28

Hei.
Berneren Joy og eg vil takke for ei kjempefin trening med Terese B. i kveld.
Joy hadde veldig godt av den treningen, spesielt passeringene. Slappe av no.

...
10.01 | 14:09

Hei! Takk for fint innlegg. Jeg er hundepasser, og både jeg og eierne sliter med å få den til å slutte å hoppe på OSS, stor hund, så det er jo ubehagelig. Tips?

...
06.01 | 22:47

Hei! og gratulerer med ventande valp :)
Følg med på hjemmesiden vår og FB for oppstartstidspkt for treningane våre no etter jul. Dåke er velkomne der :)

...
06.01 | 14:33

Heia får snart ein lien kvalp av rasen bischo havanise da blir ein fam hund men tenkte kanskje da er lurt å sosialesera den md andre hunder

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE